Vysílací studio: 377 422 222
Dopravní linka: 800 190 800
LINKIN PARK - Lost
Playlist
LINKIN PARK
Lost
Právě vysílá:
Bára Škribová
Hitrádio FM Plus

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni si zakládá na kvalitní praxi

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni si zakládá na kvalitní praxi
Datum: 2. 10. 2023
Autor: Jakub Rada

Kvalitní praxe pro naše studenty je základním klíčem k jejich budoucímu úspěchu, proto systematicky budujeme spolupráci s předními plzeňskými společnostmi, jako jsou Hospodská – RCBG a. s., řetězec kaváren CrossCafé nebo Az Catering s. r. o. a další. Za zmínku rozhodně stojí i rozvíjející se spolupráce s ikonickým Grand Hotelem Pupp v Karlových Varech. Naši studenti mohou pravidelně vykonávat i praxi v zahraničí a to v bavorské obci Lam v Hotelu Sonnenhof****, kde jsou s našimi studenty natolik spokojeni, že se nám podařilo vyjednat stipendijní program pro 2 studenty ročně.

Čerstvě se nám také povedlo vyjednat mezinárodní spolupráci v rámci programu Erasmus+, což do budoucna znamená gastronomické objevování slovenské Bratislavy nebo německého Bad Reichenhallu.

AHCR pravidelně organizuje gastronomické události, jako jsou bankety, rauty, dny otevřených dveří, svatby a další aktivity jak na své půdě tak i mimo formou cateringových eventů. Při těchto gastronomických akcích naši odborní učitelé přenechávají značnou řadu organizačních a přípravných činností na samotných žácích a výsledky jejich snažení jen korigují nebo usměrňují správným směrem. Studenti si sami vybírají kolegy na realizaci jednotlivých akcí z řad spolužáků, provádějí kalkulace, tvoří plakáty, menu, obvolávají stálé zákazníky, provádějí vyúčtování akcí a nesou velkou míru zodpovědnosti za konkrétní události. S čistým svědomím můžeme tvrdit, že naše studenty v rámci oboru gastronomie pustíme dál než jinde! Samostatnou kapitolou je školní Byistro a malá studentská restaurace nazývaná „Salónek“.

Výhodou studia na AHCR je jednoznačně univerzálnost našich studentů, absolventi umí komunikovat, díky znalosti gastronomického servisního cyklu umí doporučit a prodat, zvládnou vyřešit reklamaci a ovládají praktické základy ekonomických pojmů kalkulace, vyúčtování, marže, náklady vs výnosy atd. Mnoho těchto znalostí je značně přenositelných i mimo obor gastronomie.

Všechny tyto „krásné“ skutky dokážeme na studenty přenést a naučit je v případě, kdy SAMI CHTĚJÍ! Což se v posledních letech rozhodně zlepšuje.

 

Nedílnou součástí gastronomické výuky na AHCR jsou i odborné exkurze a kurzy. Za zmínku stojí rozhodně následujících pár příkladů:

Praha – královna české gastronomie:
V březnu a dubnu jsme se studenty oboru hotelnictví navštívili Prague Bar show – nevětší nápojovou a barmanskou přehlídku v ČR. V rámci rozvoje odbornosti jsme se studenty třetích ročníků zažili 4 chodové menu ve fine dining restauraci V Zátiší. Exkurze do jedinečného barového provozu Absintherie Jilská rozšířila obzory a poodkryla studentům tajuplný příběh legendárního alkoholu Absint. V rámci znalostí mezinárodních kuchyní a zvyklostí zahraničních hostů jsme zažili skvělý bufet formou „all you can eat“ v italské restauraci Pizza Nuova restaurační sítě Ambiente. Stejně tak neutekla naší pozornosti největší česká restaurace Červený jelen v pražské Hybernské ulici.

Sádky Plzeň:

Z hlediska gastronomie se snažíme i o návrat k tradicím a neopomíjíme studentům ukazovat základy bohatství české kuchyně. V tomto případě jsme si vyzkoušeli porcovat zajímavé ryby jako je jeseter, pstruh a tradičního kapra.

Makro:

V rámci předmětu Potraviny a výživa jsme navštívili v květnu 2023 velkoobchod Makro, kde studenti viděli a „ochutnávali“ funkci dodavatelsko odběratelského řetězce. 

Bidfood Expo 22:
Návštěva největšího kuchařského veletrhu v ČR s možností ochutnat nejnovější gastronomické trendy.

Bohemia Sekt:
Díky silným osobním kontaktům každoročně navštěvujeme historická sklepení včetně moderní výroby největšího vinařství v ČR. Součástí exkurze je pravidelně ochutnávka a nácvik praktických dovedností degustace a servisu šumivého vína.

Purkmistr + Prazdroj:
Jelikož je Plzeň světové hlavní město piva, tak dbáme na to, aby studenti bezpečně znali výrobu piva jak v malém tak i velkém průmyslovém pivovaru. V únoru 2023 proběhl v minipivovaru Purkmistr interaktivní den vaření, lahvování, etiketování a slepé degustace piva. 

Hotel Pawlik:
Každoročně navštěvujeme se studenty prvního ročníku i světově proslulá lázeňská města. V roce 2022 to byly Mariánské Lázně a komplex šesti lázeňských hotelů. V roce 2023 jsme byli ve Františkových lázních a tamním hotelu Pawlik****.

Baristický kurz a Barmanský kurz:
Součástí vzdělávacího plánu na AHCR jsou i povinné účasti na minimálně dvou odborných kurzech. Pro letošek se pod záštitou CBA konali na naší půdě baristický a barmanský kurz.

logo_ahcr