Město Plzeň chce obnovit tradici velikonoční ryby na českém stole, která pochází již ze středověku. Proto nabídne prodej ryb na sádkách, a to na Škaredou středu (13. dubna) a Zelený čtvrtek (14. dubna) od 10 do 17 hodin. Po dobu prodeje je umožněn příjezd k areálu městských sádek u rybníka Košináře nejen na kole, ale také autem.
„V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. Velikonoční prázdniny tak lze spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby, “ řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku Martin Gregar. Cena ryb začíná na 110 korunách za kilogram kapra či amura, cena za lína, sumce či za štiku je ale vyšší, přičemž na místě si mohou zájemci nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví.
V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.
Ceny ryb v areálu městských sádek před Velikonocemi 2022
Ryby |
cena za kg vč. DPH |
kapr |
110 Kč |
amur |
110 Kč |
lín |
150 Kč |
sumec |
250 Kč |
štika |
280 Kč |
kuchání (odstranění vnitřností) |
40 Kč/rybu |
kuchání s odstraněním ploutví, šupin, případně stahování |
80 Kč/rybu |
Zdroj: plzen.eu