Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni na Skvrňanech.
Rozhovor s panem Markem Beštou, managerem ve společnosti AZ catering services s.r.o.
Jak vaše spolupráce začala?
Před pár lety jsme byli osloveni Akademií hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni na Skvrňanech, zda bychom podpořili praktickou výuku žáků školy svými prostory. Aktuálně provozujeme v Plzni 8 provozoven a víme, že střední školy a učňovská střediska mají nedostatek těchto míst, kde by si žáci mohli vše vyzkoušet v praxi. Máme dlouhodobé zkušenosti s jinou hotelovou školou a spolupráci s Akademií hotelnictví a CR v Plzni na Skvrňanech vnímám jako příležitost pomoct našim známým odborníkům, aby byli jejich žáci dobře umístěni a zařazeni a svůj obor si tak oblíbili. Zároveň jsme tak trochu pomohli i sami sobě, protože víme, že po ukončení studia někteří absolventi z oboru utíkají a my se snažíme jim profesní dveře otevřít z jiného pohledu, než dokáže školství.
Vnímáte rozdíl mezi žáky Akademie hotelnictví a CR a jiné školy?
Je to velmi individuální. Záleží, v jaké fázi se k nám žák dostane. Jiné znalosti má žák prvního ročníku a jiné žák třetího ročníku. Co žák to originál.
Žák třetího ročníku Ondřej Vlček se s vámi zapojuje do sommelierských akcí. Řeknete nám k tomu více?
Ano, Ondřej Vlček si u nás plní povinnosti v rámci povinné praxe v provozně Osteria Garage na Slovanech. Jeho zápal a entuziasmus pro sommelierství je tak velký, že nám často pomáhá při gurmánských večerech a prezentaci vín. Tady je vidět, že Ondra si vybral školu, která ho baví a má svůj obor rád.
Sešli jsme se na další akci školy a tou je tentokrát tradiční zabijačka. Proč jsou takové akce pro žáky důležité?
Z mého pohledu je důležité, že žáci ví, že než se dostane produkt k zákazníkovi, musí proběhnout dlouhá příprava. Žáci si všechny produkty, od guláše, přes jaternice, ovar a tlačenku vyráběli sami – to je ta výrobní část. A pak je část prodejní, kdy si vyzkouší prodej a kontakt s péčí o zákazníky.
Akademie hotelnictví a CR v Plzni na Skvrňanech pořádá těchto akcí skutečně hodně a v pravidelných cyklech. Teoretická výuka je tak pestřejší a zábavnější. Takže tentokrát tu máme tradiční zabijačku a těšíme se i na jiná témata.
Závěrem bych rád dodal, že já osobně shledávám spolupráci středních škol a učňovských středisek v jakémkoli oboru školy propojenou s praktickou částí výuky a reálnými subjekty velmi důležitou. Škola jako taková má jen omezené možnosti výuky. Tady v Akademii hotelnictví a CR v Plzni na Skvrňanech mají výukové kuchyně a cvičné bary a bistro, ale jsou situace, které se nedají namodelovat. Přímý kontakt žáka se zákazníkem nastává právě na adresách těchto živých provozoven. Výchova dětí je naší jasnou prioritou.