MENU

Žáci akademie hotelnictví připravili zabijačku

Žáci akademie hotelnictví připravili zabijačku

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni na Skvrňanech.

Rozhovor s panem Markem Beštou, managerem ve společnosti AZ catering services s.r.o.

Jak vaše spolupráce začala?

Před pár lety jsme byli osloveni Akademií hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni na Skvrňanech, zda bychom podpořili praktickou výuku žáků školy svými prostory. Aktuálně provozujeme v Plzni 8 provozoven a víme, že střední školy a učňovská střediska mají nedostatek těchto míst, kde by si žáci mohli vše vyzkoušet v praxi. Máme dlouhodobé zkušenosti s jinou hotelovou školou a spolupráci s Akademií hotelnictví a CR v Plzni na Skvrňanech vnímám jako příležitost pomoct našim známým odborníkům, aby byli jejich žáci dobře umístěni a zařazeni a svůj obor si tak oblíbili. Zároveň jsme tak trochu pomohli i sami sobě, protože víme, že po ukončení studia někteří absolventi z oboru utíkají a my se snažíme jim profesní dveře otevřít z jiného pohledu, než dokáže školství.

Vnímáte rozdíl mezi žáky Akademie hotelnictví a CR a jiné školy?

Je to velmi individuální. Záleží, v jaké fázi se k nám žák dostane. Jiné znalosti má žák prvního ročníku a jiné žák třetího ročníku. Co žák to originál.

Žák třetího ročníku Ondřej Vlček se s vámi zapojuje do sommelierských akcí. Řeknete nám k tomu více?

Ano, Ondřej Vlček si u nás plní povinnosti v rámci povinné praxe v provozně Osteria Garage na Slovanech. Jeho zápal a entuziasmus pro sommelierství je tak velký, že nám často pomáhá při gurmánských večerech a prezentaci vín. Tady je vidět, že Ondra si vybral školu, která ho baví a má svůj obor rád.

Sešli jsme se na další akci školy a tou je tentokrát tradiční zabijačka. Proč jsou takové akce pro žáky důležité?

Z mého pohledu je důležité, že žáci ví, že než se dostane produkt k zákazníkovi, musí proběhnout dlouhá příprava. Žáci si všechny produkty, od guláše, přes jaternice, ovar a tlačenku vyráběli sami – to je ta výrobní část. A pak je část prodejní, kdy si vyzkouší prodej a kontakt s péčí o zákazníky.

Akademie hotelnictví a CR v Plzni na Skvrňanech pořádá těchto akcí skutečně hodně a v pravidelných cyklech. Teoretická výuka je tak pestřejší a zábavnější. Takže tentokrát tu máme tradiční zabijačku a těšíme se i na jiná témata. 

 Závěrem bych rád dodal, že já osobně shledávám spolupráci středních škol a učňovských středisek v jakémkoli oboru školy propojenou s praktickou částí výuky a reálnými subjekty velmi důležitou. Škola jako taková má jen omezené možnosti výuky. Tady v Akademii hotelnictví a CR v Plzni na Skvrňanech mají výukové kuchyně a cvičné bary a bistro, ale jsou situace, které se nedají namodelovat. Přímý kontakt žáka se zákazníkem nastává právě na adresách těchto živých provozoven. Výchova dětí je naší jasnou prioritou.

 

Internetová Hitrádia

LIVE
Osmdesátka
Mamma Maria
RICCHI E POVERI
Mamma Maria - RICCHI E POVERI
LIVE
Devadesátka
(Everything I Do) I Do It For You
BRYAN ADAMS
(Everything I Do) I Do It For You - BRYAN ADAMS
LIVE
Milénium
Shut Up
BLACK EYED PEAS
Shut Up - BLACK EYED PEAS
LIVE
Desítka
Don´t Stop The Party
Pitbull & TJR
Don´t Stop The Party - Pitbull & TJR
LIVE
Zóna lásky
From Sarah With Love
SARAH CONNOR
From Sarah With Love - SARAH CONNOR
LIVE
PopRock
A Design For Life
MANIC STREET PREACHERS
A Design For Life - MANIC STREET PREACHERS
Copyright © 2025 MEDIA MARKETING SERVICES a.s., All Rights Reserved.